GREGORIAANS IN DE ZENNEVALLEI
  • Pagina domestica (thuispagina)
  • de rebus scholasticis (over de schola)
  • In posterum (komende concerten)
  • Actae scholarum (gedane zaken)
  • epistolae ad auctorem (contact)
  • imagines scholae (fotogallerij)

Het Palmares


Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Voor ons negentiende project ging het richting Sint Stefanuskerk in Gent. Op zondag 1 december zongen we daar de vespers van de eerste zondag van de advent. Dat gebeurde in het kader van het magnificatconcert van de orgelvereniging De Principaal.

Op 14 oktober 2019 luisterde de schola een avond rond orthodoxe iconen op. De avond was georganiseerd door het Davidsfonds van Sint-Genesius-Rode. Een en ander ging door in de kerk van Alsemberg. Guido Debognies was de begeesterde Byzantholoog van dienst. Wij zongen aangepaste liederen voornamelijk uit het nocturnale repertorium van de officies. Er staan inmiddels achttien projecten op de teller.

Op 8 juni 2019 woonden 170 mensen onze Bruegelavond bij; een concert i.s.m. de Houtblazers rond 15 schilderijen van Pieter Bruegel. Het concert ging door in de Sint-Pieters Bandenkerk van Oudenaken.

Op Paasmaandag 22 april nam het koor deel aan de Sint-Benedictusprocessie in Elingen. Het begon met een gebedsdienst. Na de ommegang met aankomst aan de kerk werd het lof gezongen.


Op zondag 14 april 2019 heeft de schola de misviering t.g.v. palmzondag verzorgd in de Sint Pieterskerk te Sint-Pieters-Leeuw (Rink). We brachten liederen bij de wijdingsprocessie van de palmtakken alsook het ganse misformulier (introitus, graduale, tractus, offertorium en communio). Meteen is het vijftiende project een feit.

Op 16 maart 2019 hebben wij meegewerkt aan het opluisteren van de verrijzenisviering - in de kerk van Sint-Pieters-Leeuw - van de vader van één van onze leden.

Het jaar 2018 werd afgesloten op 23 december met het opluisteren van de viering ter gelegenheid van de vierde zondag van de Advent in kerk van Sint-Pieters Leeuw.

 
Het twaalfde project betrof een kleine rol in de afsluitende viering van het jubileumjaar 775 kerk in Alsemberg op 2 december 2018.
 ​
Op 10 november 2018 herdacht de gemeente Pepingen Wapenstilstand en 100 jaar Grote Oorlog. In het prachtig gerestaureerde kerkje van Bogaarden bracht de schola liederen uit het requiemrepertoire afgewisseld met vredespoëzie en mooie sfeerbeelden.

 
Het tiende project van de schola was er meteen een met een groot opzet. Op 21 oktober 2018 verzamelden koren van verscheidene religieuze gezindten voor een interreligieus concert te Maria ster der zee Alsemberg. Samen met een protestants, een Joods, een soefi, een modern katholiek, een orthodox en twee Afrikaans-Christelijke koren probeerde de schola religieuze eenheid in verscheidenheid gestalte te geven.
 
Op 9 september 2018 luisterde de schola de viering op ter gelegenheid van de start van het werkjaar van de Dilbeekse Davidsfondsafdeling. Het formulier van de 24ste zondag door het jaar werd gebracht in de D. Saviokerk. In de namiddag trokken we er nog op uit om twee gerenoveerde kapelletjes in te zingen bij de plechtige (her-)inwijding.
 
Op 25 maart 2018 vierde de schola Palmzondag tijdens de viering in de kerk van Sint-Pieters Leeuw.
 
Gregoriaans kan natuurlijk ook buiten de liturgie mooi klinken. Op 17 december 2017 vond het eerste Kerstconcert plaats van de schola Sainensis: HODIE! We werkten samen met het Slavisch-Orthodoxe ensemble Molitva en presenteerden gregoriaanse en orthodoxe kerstmuziek in de volledig gevulde Sint-Pieterskerk van Sint-Pieters-Leeuw, onze vaste stek. Achteraf was er gelegenheid voor een (Kerst-)drankje.
 
U kon de Schola voor de zesde keer aan het werk horen op vrijdag 27 oktober 2017 in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Kokejane (Herne).  We brachten er de vespers van Allerzielen, in samenwerking met organist Jean-Marie Viaene. Na afloop was er samenzang voor het Salve Regina en het bekende In Paradisum.
 
Het vijfde optreden ter gelegenheid van het feest van de Heilige Drievuldigheid vond plaats op zondag 11 juni 2017, tijdens de viering van 10u in de Sint-Martinusbasiliek te Halle.
 
De Schola trad voor de vierde keer aan op de "Nacht van de geschiedenis", een organisatie van het Davidsfonds op dinsdag 21 maart 2017.  Vermits het thema van 2017 muziek was, kon de Schola hierop niet ontbreken! In de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Alsemberg werd een inleiding gegeven op de geschiedenis van het Gregoriaans, geïllustreerd door de Schola.  Nadien was er gelegenheid tot samenzang en napraten.
 
U kon de Schola Sainnensis voor de derde keer aan het werk horen op zaterdag 19 maart 2017 in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Gaasbeek (Lennik). We brachten er een aangepast formulier voor de 3e vastenzondag en Sint-Jozef. 
 
Het tweede project van onze schola ging door op zondag 19 december 2016 in de Sint-Niklaaskerk te Herfelingen.  We brachten een aangepast formulier voor de 4e Adventszondag.  De viering was daarnaast een mooie gelegenheid om het nieuw-historische orgel (Stan Arnauts) te laten klinken.  Het werd een stijlvolle viering die door het publiek duidelijk werd gesmaakt.

Onze eerste eucharistieviering vond plaats op zondag 26 juni 2015 met het formulier van HH. Petrus en Paulus.  Het werd een gesmaakte vuurdoop voor een nieuwsgierig publiek. Na afloop werd dan ook besloten om door te gaan met dit mooie project.  En we gaven onszelf meteen maar een naam: Schola Sainnensis, naar de Latijnse naam voor de Zenne, Sainna.
Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.
  • Pagina domestica (thuispagina)
  • de rebus scholasticis (over de schola)
  • In posterum (komende concerten)
  • Actae scholarum (gedane zaken)
  • epistolae ad auctorem (contact)
  • imagines scholae (fotogallerij)