Wat is het?
We zijn gestart als een kleinschalig koorinitiatief om op enkele momenten doorheen het jaar een Gregoriaanse viering te verzorgen in een kerk in één van de federaties van de Zennevallei. Ondertussen hebben we een klein repertoire opgebouwd. We wagen ons nu ook aan kleine (thema-)concerten. Zevenentwintig stuks hebben we op de teller. Wat is het niet? We opteren voor enkele zorgvuldig gekozen zangmomenten, voorbereid tijdens enkele repetities. Het wordt dus zeker géén "hele-jaar-door" repetitieschema. We werken immers projectmatig, d.w.z. een achttal dinsdagen voorafgaand aan een optreden of viering verzamelen we op dinsdagavond in de kerk van Sint-Pieters-Leeuw (Rink). Vanaf 20 u wordt anderhalf uur gerepeteerd. Op wie rekenen we? Iedereen, mannen- en vrouwenstemmen (!) met een voorliefde of interesse voor het Gregoriaans. Muzikale voorkennis of ervaring is uiteraard mooi meegenomen, maar absoluut geen vereiste. Vermits we niet aan een vaste parochie verbonden zijn, is iedereen welkom die graag wil zingen: goed voor lichaam en geest! Wie meer wil weten over onze motivatie, vindt een mooie beschrijving in het artikel van editie Pajot t.g.v. van één van onze misvieringen. |
Schola Sainnensis
Een Gregoriaans koor kan natuurlijk moeilijk zonder Latijnse naam. De Saina is de Zenne in het Latijn. De keuze was dus snel gemaakt. Onze Zenneschola werd geboren! Onze koorleider zocht tijdens een paar verloren momenten naar wat meer duiding: "Het huidige Zoniënbos (Kunnen we nog over een woud spreken? n.v.d.r.) is een miniem overblijfsel van het Kolenwoud of Sylva Carbonaria, waarvan de Romeinse veroveraars in hun brieven gewag maakten. Het strekte zich uit van de oevers van de Rijn tot de Moezel en de Noordzee. Het woud heeft reeds een vroege bewoning gekend. Daarvan getuigen vele voorhistorische vondsten o.a. stenen werktuigen, pijlpunten, aardewerk, grafheuvels... De naam "Zoniën" komt waarschijnlijk van de rivier de Zenne die het bos eertijds doorkruiste. In de 12de eeuw heette de Zenne "Saina" of "Sonna" en het bos "Sonia". In de 14de eeuw droeg de rivier de naam "Zenne" en het bos Sonie, Zonie, Sonien of Zoniën. Jan Van Boendale, de Tervuurse dichter uit de 14de eeuw, die de geschiedenis van het hertogdom Brabant schreef in zijn - door alle koorleden quasi uit het hoofde - gekende werk "Brabantse Yeesten" dichtte toen "int Wout von Sonijen". In het Latijn schrijft men vanaf 1140 voor het woud "Sungia" (Foresta de Sungia).'' |
U twijfelt of zingen iets voor u is? U zoekt een duwtje om wat drempelvrees te overwinnen? U wil praktische inlichtingen? Op het contactformulier kan u met alle vragen terecht.
LeidingDe muzikale leiding ligt in handen van Joachim Kelecom, docent aan het Centrum Gregoriaans te Drongen en geen onbekende in de koorwereld. Zowel zijn achtergrond als zijn ervaring garanderen kwaliteit met oog voor detail en "inhoud zingen".
|
CoördinatieHugo Casaer, ere-burgemeester van Beersel, stuurt het initiatief mee aan. Hij is ook gekend als enthousiast cultuur- en muziekliefhebber.
Als dekenassistent voor het vicariaat Mechelen-Vlaams-Brabant kent hij goed het leven in onze parochies. |
SteunDit Gregoriaans initiatief krijgt de bijzondere steun van EH Raymond Decoster, voormalig deken van Halle, en priesters in de verscheidene federaties.
En we zijn er van overtuigd dat vele luisteraars ons na een eerste kennismaking een warm hart zullen toedragen! |
MateriaalWe gebruiken de meest recente uitgaven, gebaseerd op stevig wetenschappelijk onderzoek. U hoeft zelf dus geen Graduale of ander boek te hebben (of aan te schaffen). Alles is voorhanden bij de start van de repetities, zorgvuldig voorbereid.
|